Als je de experts mag geloven wordt 2024 het jaar van de cryptocurrencies. Maar wat zijn die cryptocurrencies nu precies? Als je op zoek bent naar cryptocurrency informatie voor beginners, is dit artikel voor jou bedoeld. We leggen je kort en bondig uit wat cryptocurrencies zijn, waarom ze in 2024 wel eens succesvol zouden kunnen gaan worden en hoe jij daar van mee kunt profiteren.

Wat zijn cryptocurrencies?

Misschien heb je de term Bitcoin wel eens voorbij horen komen? Grote kans van wel, want in 2017 was de Bitcoin trending topic. De waarde van de Bitcoin ging zoveel over de kop dat hij duizenden euro’s groeide en aan het einde van 2017 zelfs zo’n $ 20.000 waard was. Dat is veel geld voor 1 cryptomunt. Nu in 2024 tikt de Bitcoin al ruim € 70.000 aan.

Maar Bitcoin is niet de enige. Naast de Bitcoin heb je nog zo’n 1200 tot 1500 cryptomunten waarvan Litecoin, Ethereum, Ripple en Vechain enkele voorbeelden zijn.

Cryptocurrencies zijn digitale valuta, waarmee je betalingen kunt verrichten over de blockchain. Die blockchain is de onderliggende technologie. Maar het mooie (en verwarrende) is dat elke blockchaintechnologie weer anders kan zijn.

Blockchaintechnologie

De Bitcoin had bij het ontstaan in 2009 eigenlijk maar één doel: andere manieren van betalingen verrichten overbodig maken. Met de Bitcoin kun je transacties van persoon tot persoon laten plaatsvinden zonder de tussenkomst en bemoeienis van een bank of overheid.

Binnen de blockchaintechnologie van de Bitcoin kun je betalingen verrichten. Deze worden gecontroleerd door mensen die aangesloten zijn bij de blockchain. Als beloning ontvangen zij hiervoor weer een stukje Bitcoin.

Maar andere munten kunnen zomaar heel andere technologieën op de blockchain hebben ontwikkeld. Ripple, bijvoorbeeld,  heeft een betalingsprotocol ontworpen waarmee internationale overboekingen makkelijker en goedkoper te doen zijn. De Dentacoin heeft tot doel om tandartsen, zorgverzekeraars en patiënten met elkaar te laten communiceren (en betalingen te laten doen). Ethereum wil de blockchain juist breder inzetten, door ook aktes en contracten te laten vastleggen (en daarmee de notaris buitenspel te zetten).

Het is dus maar net welke technologie je hebt, welke cryptocurrency eraan vast zit.

Investeren in crypto’s

We kunnen niet spreken van beleggen in crypto’s, hoewel dat vaak wel gedaan wordt. Bij beleggingen zijn juridisch gezien banken en overheden betrokken. Aangezien cryptomunten juist los van banken en overheden willen staan, is daar geen sprake van.

Wel kun je in deze munten investeren. Dat betekent dat je er gewoon een aantal koopt en bewaart totdat ze meer waard zijn. Wie in 2009 voor een paar tientjes Bitcoins had gekocht en bewaard, had daar nu miljonair mee kunnen zijn.

En zo kan het ook gaan met andere cryptomunten. Het is maar net of de technologie aan wil slaan en er veel kopers van de cryptomunt zijn. In dat geval zal de waarde gaan stijgen.

Op korte termijn

Ook op de korte termijn kun je geld verdienen aan crypto’s. Dan moet je gaan speculeren via tradersplatformen. Je speelt dan in op een stijgende of juist dalende koers, waarmee je dus geld in kunt zetten en verdienen. Dit traden is wel een bijzondere tak van sport die je je eerst goed eigen moet maken. Je  geld loopt hierbij namelijk vele risico.